1 Mayıs 2014 Perşembe

HAVUÇLU PEYNİRLİ KURABİYE



A vitamini:A vitamininin eksikliği gözün bölümlerinde kuruluğa neden olarak görmeyi olumsuz etkiliyor A vitamini genellikle hayvansal gıdalarda bulunuyır balık yağı, karaciğer ,böbrek,süt, yumurta sarısı,buğday, mantar, baklagiller,fıstık ceviz, domates ve de havuç A vitaminin barındıran önemli besin maddeleridir.

B2 vitamınının eksikliği kaşınma ve yanma yapıyor b2 vitaminini barındıran besinler yoğurt peynir ıspanak adaçayı,brokoli ve baklagiller

E vitamini retinayı koruyor:zeytinyağı kırmızı et mango,tereyağı

C vitamini diyabetik retinopatiye karşı bizi koruyor güçlü tutuyor

Omega göz kuruluğunu önlüyor:balık ceviz ve keten tohumu,mısır özü ayçiçeği ve soya yağı

Katarakt hastalığı kabak ve ıspanak yiyenlerde daha az görülüyor

Bakınız ne kadar cok vitamin varmış göz sağlığını korumamıza yardımcı olan
Benım hep bildiğim hep duyduğum göz sağlığını korumamıza en faydalı yardımcı besin HAVUÇ,bu nedenle fazlaca tüketmeye çalışırım her zaman ,mutfağımdan eksik etmem. Salatalarda,turşularda yemeklerde ,tatlılarda keklerde kurabiyelerde ve de poğaçalarda severek kullanırım.
Havuç hem renk olarak hem tat olarak yiyeceklerimize harika bir lezzet katıyor bugünkü vereceğim tarifte yarım saat içerisinde hazırlanabilecek pratik ,lezzetli ,hafif ve kolay bir kurabiye tarifim var.

HAVUÇLU KURABİYE ya da HAVUÇLU ÇÖREK

Hem bu sayede havuç peynir yemeyen çocuklarınız da bu besinden vitaminlerini almış olacaklar.
(ANNELER BİLİR)
Aniden misafiriniz mi geldi ne yapacağım diye düşünmeyin bu tarifi her daim elinizin altında bulundurun.
MALZEMELER
2 su bardağı +2 yemek kaşığı un
1 su bardağı rendelenmiş havuç
kuşbaşı doğranıp dondurulmuş 80 gram tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 büyük yumurta
yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı rokfor peyniri(otlu peynir)ya da erzincan tulum ve benzerı peynirler olabilir
(erzincan tulum kullandım,lezzetlı olması önemli)
1 soğan
1/3 çay bardağı krema
üzerine :
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI
Öncelikle tereyağı kuşbaşı doğranarak dondurucuda yarım saat bekletilir.
Peynır rendelenir ya da ovalanır kullanılan peynir türüne göre havuç rendelenir , soğan rendelenir,
un, kabartma tozu ve tuz karıştılır tereyağı eklenerek yoğurulmaya devam edilir çırpılmış yumurta ve krema eklenerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir eğer elinize yapışıyorsa biraz daha un ilavesi yapabilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yuvarlak top şekli verilen hamur dizilir üzerine yumurta sarısı sürülüp kıyılmış maydanoz serpilir.Önceden ıstılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun...