2 Mayıs 2014 Cuma

ENGİNAR DOLMASI

* Enginar son derece faydalı ve değerli bir besin. Diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir. Vitamin ve mineral açısından da son derece zengindir.
* Düşük yağ içeriği nedeni ile de, diyet dostu bir sebzedir.
* En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan “sinarin” isimli madde enginarda bulunur.
* Karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
* Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler.
* A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir.
* Yüksek protein içeriği nedeniyle kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar;
* Üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
* Enginar, kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır.
* Mide ve bağırsakları dezefenkte eder.
* vücuda canlılık verir.
* Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar
* Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
* Sindirimi kolaylaştırır.
* Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
* Vücuda dirençlik verir
* Kalp sağlığı için faydalıdır
* İshali keser ve önler.
* Kanı temizler.
Enginarın Zararı,Enginmarın Zararı Varmı
Özellikle enginar yaprağı, bitkilere karşı alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Küçük safra kesesi taşları olan hastaların kullanımı için uygun değildir.Enginarın yararlarını saymakla bitmez ,bizde bu faydalardan yararlanmak için zamanı gelince enginarı mutfağımızdan eksik etmiyceğiz sık sık çeşitli tariflerle pişiriceğiz.Bende bugün etli enginar dolma tarifi veriyorum
buyrun tarifime;


Malzemeler
400 – 450 gr. kavrulmuş kıyma (soğanlı ve maydanozlu)
4 adet yapraklı enginar
3 diş sarımsak
1 avuç ceviz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
4 dal taze kekik
1 çorba kaşığı köfte baharı
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
Tencere tabanını 3 parmak kaplayacak kadar kaynar su ( ortalama 1-2 lt.)
YAPILIŞI
4 adet enginarın sert dış yaprakları ve saplarını kesin, çanak kısımına ulaşmak için ortasındaki yaprakları dikkatlice çıkarıp, bir kaşık ile içini oyun. İçindeki tüylü kısmı tamamen temizlemeniz çok önemli. Biraz güç gerektiren bu işlemi yaptıktan sonra enginarlara limon sıkıp, kararmamaları için bol limonlu, tuzlu suda bekletin. Bu işlemi isterseniz enginarcınıza tarif edip, sizin için yapmasını rica edebilirsiniz.
Gelelim içindeki malzemeye, yaklaşık 450 gram soğanla birlikte kavrulmuş kıymaya ihtiyacınız olacak. Bunun için daha önce  buzluğunuza önceden kavurup koyduğunuz kavrulmuş kıyma varsa onu da değerlendirebilirsiniz.
Kavrulmuş kıymaya, isterseniz ince kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz. Enginar dolmasına çok yakıştığını düşündüğüm diğer iki malzeme de ceviz ve sarımsak. 1 avuç cevizi elinizle kırarak, 3 diş sarımsağı da ezerek içine ekleyin. Tuzunu ve biberini kontrol ettikten sonra harcı, oyduğunuz enginarların ortasındaki boşluğa doldurun.
Sosu için  3 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 dal taze kekik, 1 çorba kaşığı köfte baharı, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, tuz ve karabiber koyup, karıştırın. Son olarak üzerine 1 litreye yakın sıcak su ekleyin. Tüm bu sosu, tencereye dizilmiş enginarların üzerine gezdirin. Yaklaşık 40 dakika, en ucundaki yaprağı çektiğinizde rahatça kopuncaya kadar, orta ateşte pişirin.Afiyet olsun