13 Ekim 2014 Pazartesi

SARAY HELVASI


Hazır satılanlardan farklı olarak ev yapımı saray helvasının buzdolabında saklanması gerekiyor. Bu şekilde bir hafta kadar tazeliği bozulmadan muhafaza edilebiliyor.

MALZEMELER

  • 6 su bardağı un (200 ml.lik su bardağı)
  • 2 su bardağı pudra şekeri
  • 250 gram tereyağı
Üzeri için:
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
Servis kabını yağlamak için:
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

KAÇ KİŞİLİK?

10 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ

60 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ

60 DAKİKA
Püf noktası: 
Saray helvasını mutlaka sıcakken dilimlemelisiniz. Helvayı tepsiye düzgünce yerleştirdikten hemen sonra dilimleyin.
Helvayı buzdolabında bekletmeden servis etmeyin. Malzemelerin bütünleşmesi ve tepsiden düzgün biçimde çıkması için en az bir saat buzdolabında bekletmelisiniz.

NASIL YAPILIR?

  • Yapışmaz yayvan bir tencereye unu alın. Kısık ateşte arada bir karıştırarak un kokusu çıkana kadar kavurun. Bu işlem yaklaşık yarım saat sürecek ve sürekli karıştırdığınız için unun rengi değişmeyecek.
  • Un kavrulduktan sonra ocağın altını kapatın ve biraz ılınması için 15 dakika kadar bekletin.
  • Ilınan kavrulmuş unun üzerine pudra şekerini ekleyin ve karıştırın. Bir kaşıkla kenarlardan içeri doğru karıştırarak, unla şekerin bütünleşmesini sağlayın.
  • Küçük bir sos tenceresinde tereyağını kısık ateşte eritin, kaynatmayın. Tereyağı erir erimez ocaktan alın.
  • Eritilmiş tereyağını un-şeker karışımının üzerine ekleyin ve kaşık yardımıyla biraz karıştırdıktan sonra elinizle iyice yoğurun.
  • 10 adet dilim elde etmek için 30x40 cm. ebatlarında dikdörtgen cam servis kabını zeytinyağı ile yağlayın. Helvayı tepsiye boşaltın. Elinizle sıkıştırarak ve yayarak tepsiye yerleştirin. Yükseklik farkı oluşmamasına dikkat edin.
  • Helvayı tepsiye yerleştirdikten hemen sonra bıçakla dilimleyin. Kesme işlemini helva sıcakken yapmanız çok önemli, soğuyunca düzgün kesemezsiniz.
  • Tel süzgeç yardımıyla pudra şekerini helva dilimlerinin üzerine serpiştirin.
  • Helva oda ısısına gelince buzdolabına kaldırın. En az bir saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. Sevdiklerinizle paylaşın.Afiyet olsun