12 Mayıs 2014 Pazartesi

KIYMALI TACO

TACO    NASIL   YAPILIR?







Her ne kadar bir Meksika yemeği olsa da ülkemizin damak tadına çok uygun bir lezzettir. Taco ülkemizde pek çok insan tarafından Meksika Böreği olarak da bilinse de, aslında bu lezzete sert kabuklu bir sandviç veya dürüm demek de yanlış olmayacaktır. Oldukça farklı çeşidi bulunan Taco farklı Tortilla ekmeklerinin içine; et, tavuk, çeşitli sebzeler, soslu garnitürler ve peynir gibi malzemeler konularak tüketilir. Elle yenen bir ayak üstü lezzetli olan Taco için Meksika’nın en popüler fastfood çeşidi de denebilir. Kelime anlamı “yuvarlanmış, rulo haline getirilmiş kağıt” manasına gelen Taco, farklı tarifler arayanların tutkunu olabileceği bir lezzet olabilir. Tarifte çok fazla çeşidi bulunan Taco’nun kıymalı dolgu harçlı çeşidi açıklanmıştır ancak farklı lezzetler yaratılması mümkün olduğunda tarif damak tadına göre değiştirilebilir.
Malzemeler;
Tortilla için
  • 1 su bardağı elenmiş un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı içme suyu
  • 1 tutam tuz
Taco için
  • 250 gram az yağlı dana kıyma (döş)
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet sivribiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 4-5 çeri domates
  • marul yaprakları
  • 1 su bardağı ekşi krema
  • 150 gram çedar peyniri/rendelenmiş kaşar
  • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kimyon, kekik
Hazırlanışı;
Taco yapımına, Tortilla ekmeğinin hamurunu hazırlayarak başlayın. Derince bir yoğurma kabının içine; “elenmiş” unu, kabartma tozunu, “oda sıcaklığındaki” tereyağı ve içme suyunu koyarak yoğurmaya başlayın. Hamur kıvam almaya başladıktan sonra tuzu da ekleyerek hamurun bilinen kıvama gelmesini sağlayın. Oda sıcaklığında 15-20 dakika dinlendirdiğiniz hamuru yufka şeklinde mümkün olduğunca ince şekilde açın (Hamuru inceltmek için yağlı kağıt arasında açmak pratik bir çözüm olacaktır). “Kaliteli” bir teflon tavada yağ kullanmadan orta harlı ateşte yufka şeklinde açtığınız ince Tortilla hamurunun her iki yüzünü de gözleme pişirir gibi pişirin. Tortilla ekmeğiniz, içine malzeme koyarak ikiye katlamaya hazırdır.
Taconun dolgu malzemesini hazırlamak üzere derince bir tava alın ve kısıt ateşli ocağa koyarak kızmasını sağlayın. Tava ısınırken soğan, biber ve sarımsağı mümkün olduğunca küçük yani fare dişi doğrayın. Çok az bir miktar sıvı yağ eklediğiniz tavanın içine attığınız malzemeyi harlı ateşte 1-2 dakika kadar kavurduktan sonra kıymayı da ekleyin. Etler pembeleştikten sonra biber salçasını da karışıma ekleyin ve az bir miktar içme suyu ekleyerek salçayı açın. Tüm baharatları da tavaya ekledikten sonra tüm malzemeyi harlı ateşte birkaç dakika pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra kıymalı dolgu harcını ılıması için 5-10 dakika bekletin. Öncedenmarul yapraklarından koyup üzerine  hazırladığınız Tortilla ekmeklerinin içini hazırladığınız kıymalı harçla doldurun ve rendelenmiş cheddar ya da tercihe göre kaşar peyniri de ekledikten sonra,çeri domatesleri ikiye bölüp onlarıda kattıktan sonra ekmeği ortadan ikiye katlayın.Üzerine en son ekşi kremadan 2 kaşık dökün.Afiyet olsun….


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder